2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hemzsegnek a tárgyi tévedések a német tankönyvekben

2007. szeptember 28. 18:15, utolsó frissítés: 18:15

Durva hibákkal vannak tele a német gimnáziumi tankönyvek egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentés szerint. A tankönyvek értékelésével megbízott Warentest Alapítvány tanulmányából kitűnt, hogy mindenekelőtt a történelemkönyvek tartalmaznak tűrhetetlenül sok dátumhibát, a biológiakönyvek pedig tartalmi hibákkal zsúfoltak.

A történelemkönyvek több hibás adatot tüntettek fel az egykori NDK-val kapcsolatban, mindenekelőtt a volt keletnémet kommunista rezsim és annak vezetője, Erich Honecker bukását megelőző időszakra vonatkozóan. Ugyancsak több félrevezető adatot találtak a szakértők az Európai Uniót illetően is, az unió elmúlt ötven évének tartalmi ábrázolását pedig egyszerűen csapnivalónak minősítették. Az egyik tankönyv például az elmúlt fél évszázadot a német-francia barátság ábrázolására redukálta le, egy másik pedig 1995-tel lezárta a történelmet. Általánosságban az volt a következtetés, hogy a tankönyvek számos esetben is túlzottan leegyszerűsített magyarázatokat tartalmaznak.

A biológiakönyvekben hemzsegnek a tárgyi tévedések. Két tartományi tankönyvben átlagosan minden harmadik oldalon volt egy kirívó hiba. Így például az állatok táplálkozási piramisán a bagoly megelőzte a rókát, amiből következik, hogy az előbbi felfalja az utóbbit.

Az alapítvány szakértői a durva hibákat mindenekelőtt a föderatív oktatási rendszerrel magyarázzák, ebből fakadóan azzal, hogy egységes, szövetségi tankönyvek helyett minden egyes tartományban külön tankönyvek készülnek. Németországban több száz különböző tankönyv engedélyezett, mint ahogy a tantervek is tartományonként, sőt azokon belül is különbözőek.

Megfedték a tankönyvek kiadóit is, rámutatva arra, hogy "termékeik" előtt nem végeznek megfelelő és elegendő kutatómunkát, már csak azért sem, mert állandóan az idő szorításában szenvednek. Indítványozták egy olyan szövetségi hatóság felállítását, amely ellenőrizné minden tankönyv minőségét.

Az idézett szakértők ugyanakkor arra szólították fel az illetékes tartományi szerveket, hogy minél előbb állapodjanak meg egységes tankönyvek készítésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS