2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indián edzőcipőt tervezett a Nike

2007. szeptember 28. 10:45, utolsó frissítés: 11:16

Kimondottan indiánoknak tervezett edzőcipőt az egyik legnagyobb amerikai sportszergyártó cég, a Nike.

Az Air Native N7 névre keresztelt modell az első "etnikai alapú" edzőcipő. A Nike célja az, hogy több testmozgásra sarkallja az amerikai őslakosok leszármazottait, akik körében köztudottan különösen magas a kövér, kórosan elhízott emberek aránya.

A beavertoni központú sportszercég több mint 70 törzshöz tartozó több száz indián lábszerkezetét vizsgáltatta meg. Ez alapján alakították ki a szokásosnál szélesebb és magasabb indián lábfejekre illő sportcipők dizájnját. Az N7-esekben az átlagosnál nagyobb teret alakítottak ki a lábujjaknak, a cipőn kevesebb varrást alkalmaztak és a bokavonalat megvastagították a kényelem érdekében.

A Nike majdhogynem jótékonysági alapon gyárt le első körben tízezer pár "indián edzőcipőt". A készletből törzsi iskolák és wellness programok rendelhetnek, amelyek 42,8 dolláros nagykereskedelmi áron juthatnak hozzá a cipőkhöz. A Nike közölte, hogy a profitot az indián törzsek egészségi szintjét javító programokra fogják fordítani.

A fehér színű edzőcipőt indián motívumokkal igyekeztek vonzóvá tenni az egykori őslakos népcsoportok számára: a cipő nyelvét és sarkát például napkeltét és napnyugtát ábrázoló minták díszítik, belsejét madártoll minták, talpát az éjszakai égboltra emlékeztető csillagok borítják. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS