2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadalmaztatják az átlátszó békát

2007. szeptember 27. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

Átlátszó békafajtát tenyésztettek a Hirosimai Egyetem kutatói közönséges japán barnabékából (Rena japonica). Ez az első átlátszó négylábú állatfaj - mondta Szumida Maszajuki, az egyetem kétéltű-biológiai intézetének professzora. Az áttetsző bőrön keresztül élőben tanulmányozható a belső szervek fejlődése és működése. Megfigyelhető a betegségek kialakulása is, rákos gócba fecskendezett fluereszkáló proteinnel például nyomon követhető, ahogyan növekedik a tumor.

Nincs szükség élveboncolásra, ami azért is fontos, mert az állati jogokért küzdő civil szervezetek világszerte tiltakoznak az állatok iskolai boncolása miatt és követelik, hogy humánus módszereket vezessenek be a biológia-oktatásban.

A kifejlett példányok is átlátszóak maradnak, így aztán ugyanazt a békát az életciklus minden szakaszában vizsgálni lehet. "Egyszerű és olcsó módszer ez például annak feltárására, hogy bizonyos vegyi anyagok miként hatnak a májra és a csontozatra" - mondta Szumida.

A tudósok most azt tervezik, hogy szabadalmaztatják az átlátszó békafajt, a nemesítési eljárást azonban még nem sikerült tökéletesíteni: 16 tenyészbéka közül csak egy átlátszó, és utódai megint barnák lesznek. "Egyelőre gyengén fejlődnek a tojások és így nehéz fenntartani a fajt több generáción keresztül" - mondta a kutatásvezető. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS