2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pedofilok agya másként működik

2007. szeptember 26. 18:42, utolsó frissítés: 18:42

Határozott eltérések mutatkoznak a pedofilok agyműködésében, amelyet tudósok most már ki is tudnak mutatni - olvasható a Biological Psychiatry című tudományos folyóiratban.

A Yale Egyetem kutatói kimutatták, hogy felnőttekről készült erotikus képeket látva a pedofilok agyának egyes részei kevésbé működtek, mint a kutatásban részt vett más önkénteseké.

A tudósok szerint ez az első alkalom, hogy bizonyítani tudják a gondolkozási minták között lévő különbségeket. Brit klinikai pszichológusok elképzelhetőnek tartják, hogy gyógyszeres kezeléssel gyógyítsák a pedofíliát.

A kísérletek eredményei és a bizonyítékok egyre növekvő száma arra utal, hogy az agy bizonyos területeinek működési problémái vezethetnek a gyerekek felé irányuló szexuális vonzódáshoz. Néhány esetben az agy ezen részein kialakult tumor hasonló érzelmeket váltott ki a betegekből, amikor azonban a daganatot eltávolították, azok eltűntek.

A Yale Egyetem tudósai a mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) alkalmazták, ez a technika lehetővé teszi, hogy rögzítsék az alany agyának gondolkodás közbeni működését. A szakemberek kimutatták, hogy a pedofil hajlamokkal bíró betegek agyában a hormonkibocsátásért is felelős hipotalamusz (vagyis a köztiagy talamusz alatti részén található, mandula méretű mirigy) kevésbé volt aktív a felnőttekről készült pornográf tartalmak láttán, mint a kísérletben résztvevő más önkénteseké. Az is kiderült, hogy minél markánsabban volt jelen a pedofil magatartás, annál kevésbé működött az agy frontális cortex része.

A tanulmányt megjelentető szaklap szerkesztője, John Krystal szerint ugyanakkor nem lehet tudni, hogy ez a vizsgálati minta alkalmas lesz-e arra, hogy valakinél megállapítsák a pedofíliára való hajlamot, de az eredmények felfedték a jeleket e betegség komplexitásához.

A kutatást vezető Georg Northoff hozzátette: "az eredményeink az első lépések lehetnek a pedofília feltérképezéséhez, ami új és hatásos terápiás módszerek kifejlesztéséhez vezethet".

Nagy-Britanniában több szakértő is abban bízik, hogy az agy biológiájának megismerése révén nemcsak a pedofíliára, hanem más megszállottsággal járó betegségekre is magyarázat születik. Keith Ashcroft törvényszéki pszichológus szerint más jelek is utalnak az agy egyes területeinek működési zavarai és a pedofília közötti kapcsolatra. "A szexuális viselkedés rendkívül összetett, különösen, hogy vannak olyan emberek, akiket nem lehet vizuálisan, csak érintéssel stimulálni" - mondta a szakértő.(mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS