2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aknatemetőt rejtett a Duna a Vaskapu környékén

2007. szeptember 25. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Az aszályos nyár – azon kívül, hogy szó szerint feketére égette Szerbiában a napraforgót és a kukoricát – miatt kiderült, hogy az Al-Dunán közlekedő hajókra veszélyt jelentő aknatemetőt rejt a Vaskapu környéke.

A 2. világháború vége felé nemcsak a német szárazföldi erők hátráltak fejvesztetten a Vörös Hadsereg elől, hanem a fekete-tengeri német flotta is, amely a Dunán akart menekülni. A Zieb hadseregcsoport parancsnokának azonban 1944 szeptember elején szembesülnie kellett az elkeserítő ténnyel, miszerint a Vaskapu már orosz kézen van. A flotta akkor 200 úszó egységet számlált, amelyet mind a folyófenékre küldtek.

Ezek bukkantak ki most, 2007 aszályos nyarának végén a 857. folyamkilométer és a Vaskapu-2. vízerőmű közötti szakaszon a folyóból. Jelenlétükről a tapasztalt dunai hajósoknak korábban is volt tudomásuk, de a – nagy valószínűséggel jókora mennyiségű robbanószert is rejtő – roncsok látványa még őket is sokkolta.

Tisztában voltak vele, hogy két út – egy, a romániai partoldalhoz közeli szélesebb, s egy a szerbiai part mentén húzódó keskeny csatorna – között kell választaniuk, de azt nem sejtették, hogy a bal parti, biztonságosnak hitt hajózóút fenekén is 21 elsüllyesztett hadihajó fekszik. Hogy melyikben mi van, senki sem tudja, s azt sem, hogy mi történik akkor, ha például egy olajszállító uszályokból összeállt konvoj beleütközik valamelyikbe. (mti-press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS