2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fejbe rúgott káposzták Parajdon

2007. szeptember 24. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

A legfinomabb, a legeredetibb, a legnagyobb és a legkisebb töltött káposztát egyaránt jutalmazták a hétvégén a Parajdon szervezett nemzetközi töltöttkáposzta-fesztiválon.

Az idén 28 csapat nevezett be a fesztiválra- mondta el László Ildikó parajdi idegenforgalmi vállalkozó, a rendezvény szervezője. A környékbeli versenyzők mellett az ország románok lakta vidékeiről is érkeztek, a magyarországi és szlovákiai csapatokhoz csatlakozott két francia fiatal is.


A románoké nagy, a magyaroké miniatűr

Egy román csapat alkotta meg a legnagyobb töltött káposztát, amely másfél méter hosszú volt és 3 kilogrammot nyomott. Vastagsága ugyanakkor normál "hétköznapi" volt, ezért külön edényt használtak az elkészítéséhez, amely félbevágott hosszú csőnek tűnt.

A legkisebb gasztronómiai "művet" a magyarországi Mosónők nevet viselő csapat alkotta. A harminc darab, egyenként 4 milliméter hosszú és két milliméter széles tölteléket 2-3 órán keresztül készítették fogpiszkálókkal és gombostűkkel.

A legízletesebb káposztát egy debreceni csapat főzte, a legfiatalabb versenyzőknek járó díjat pedig a parajdi Csipet Csapat hódította el. Tagjai között volt egy nyolc éves kisfiú és egy azonos korú kislány, mindketten töltött káposztának öltözve vették ki részüket a gyomrot bizsergető erőpróbából. A vendéglátók versenyen kívül 15 ezer tölteléket készítettek, hogy a rengeteg látogató közül senki se maradjon éhes. Az ínycsiklandozó eseményre ugyanis tömegével érkeztek az érdeklődők.

A fesztivál reggel zenés ébresztővel kezdődött, majd a Káposztalovag elvezette a résztvevőket a vetélkedő akkor már csábító illatokat árasztó helyszínére, a falu parkjába. Míg a versenyzők féltve őrzött receptjeik alapján elkészítették az étkeket, a fesztivál zsűrije felesküdött egy káposztafejre, hogy részrehajlás nélkül fog bíráskodni. Eközben káposztafoci-bajnokság zajlott, igaz, csak két-két perces félidőkkel, ugyanis állandóan cserélni kellett a labdának kikiáltott, gyorsan zsugorodó káposztafejeket.


Istváni volt ez a fesztivál

A szervezők gondoskodtak szellemi táplálékról is. Szombat este az István a király című rockopera csendült fel a szabadtéri színpadon a budapesti Musical Varázs előadásában. Vasárnap a sóbánya sókápolnájában klasszikuszene-koncertet tartottak a résztvevőknek, a gyermekek pedig kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A hölgyek ügyességi autóversenyen is bemutathatták tudásukat, majd divatbemutatón választhatták ki a tetszetős toaletteket.

László Ildikó felidézte, hogy a fesztivál ötlete tizenhárom évvel ezelőtt Parajdon fogant meg, ahol épp egy román-magyar konferencia zajlott. A román kormány akkori ifjúsági és sportminisztere javasolta a résztvevőknek, hogy tegyék félre a két nemzet közötti nézeteltéréseket, inkább a gasztronómia területén mérjék össze tudásukat.

Így lett a töltött káposzta a román-magyar erőpróba ehető szimbóluma. Az első fesztivált Magyarországon, Pusztamérgesen tartották 1994-ben, majd négy éven át Parajd és Pusztamérges felváltva szervezte az eseményt. 1998-tól pedig Parajd lett a rendezvény állandó színhelye. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS