2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mellrákot okozhat a lombikbébi program?

2007. szeptember 20. 12:54, utolsó frissítés: 14:17

"Aki utánanéz a mellrák rizikófaktorainak, rögtön ott találja a kockázati tényezők között a hormonszint hirtelen megváltozását. Márpedig a hormonszint mesterséges megemelése az in vitro fertilizáció (lombikbébiprogram) első szakaszának egyik fő eleme" - olvasható az Éva magazin csütörtökön megjelenő számában, amely több cikkében foglalkozik a mellrákkal.

Nem létezik hivatalos felmérés, és emiatt hivatalos tájékoztatás sem a lombikprogramban résztvevő nők veszélyeztetettségéről. Okozhat-e mellrákot a lombikbébi program? Miért nem készült még erről statisztika? Miért nem küldik el az IVF-re jelentkezőket automatikusan rákszűrésre? Teszi fel a kérdéseket a magazin októberi számában azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a rendkívül fontos területre.

"A meddőségi központokban tömött sorban ülnek a lombikbébi-beültetésre váró anyukák, és nagy részüknek fogalma sincs, milyen kezeléssel készítik fel a szervezetét arra, hogy a baba ott fejlődhessen. Hormonkezelés - ezt mindenki tudja, de hogy mit és miért kap, azt már kevesen ismerik" - olvasható a magazinban. A cikkben megszólaltatták Dr. Konc Jánost, a Budai Meddőségi Központ szülész-nőgyógyász főorvosát, aki elmondta: "A két hétig tartó hormonkezelés, amellyel a tüszők számát növelik, olyan rövid ideig tart, hogy egészséges és harmincöt év alatti nőknél nem okozhat elváltozást. Az viszont nem kizárt, hogy a kezelés a kialakulófélben lévő daganatot aktivizálja".

Létezik egy veszélyeztetett korosztály is: a negyven év felettiek. Ők a beültetésre vállalkozóknak nagyjából 10 százalékát képviselik. A szakember szerint ebben a kérdésben nincs szakmai protokoll, minden orvos maga dönti el, hogy végez-e beültetést ennyi idős nőnél. "Dr. Konc János saját szabályrendszert dolgozott ki: aki hozzá fordul és elmúlt 35 éves, az kötelezően mammográfiára megy, s ha bármilyen elváltozást tapasztalnak, a beültetés elmarad" - áll a cikkben. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS