2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hadjárat a semmitmondás ellen Nagy-Britanniában

2007. szeptember 14. 09:49, utolsó frissítés: 09:49

A semmitmondó jelszavakat tartalmazó plakátok elleni harcra szövetkezett egy brit szervezet, amely az angol nyelv védelmét tűzte zászlajára. Ilyenek például a rendőrség által kihelyezett táblák, amelyek arra szólítják fel az embereket, hogy "ne kövessenek el bűncselekményeket".

A "Kampány az Egyszerű Angol Nyelvért" elnevezésű csoport "kedvencei" közé tartozik az a plakát, amely szerint "figyelem, esős időben nedves az úttest", az altatók dobozán az aluszékonyság veszélyére figyelmeztető felirat, a repülőgépeken olvasható "repülés közben ne nyissuk ki ezt az ajtót, csak vészhelyzet esetén" táblácska, valamint a mogyorószacskóra nyomtatott "figyelem, mogyorót tartalmaz" figyelmeztetés.

A gyöngyszemek között szerepel egy holland kerékpár használati utasítása, amely szerint "egy kerék leszerelése befolyásolhatja a kerékpár működését", vagy a vasalóhoz mellékelt cédula, miszerint "ne vasaljunk a ruhát viselés közben", vagy a könnygázpatronon ékeskedő "irritálhatja a szemet" felirat.

"Évek óta tanúi vagyunk ennek a jelenségnek: úgy beszélnek, hogy közben semmit sem mondanak" - mondta a csoport szóvivője. "Úgy tűnik, mintha azt feltételeznék, hogy unintelligens olvasókkal van dolguk" - tette hozzá.

A Tesco hipermarketlánc, amely nem habozik figyelmeztetni vásárlóit arra, hogy a tejszínben tej, a sózott vajban pedig tej és só van, ezt azzal magyarázta, hogy "minden szükséges információt rendelkezésre kíván bocsátani".

A "Kampány az Egyszerű Angol Nyelvért" aktivistái ennyivel nem érik be: szerintük a "beszélni, de semmit sem mondani" egyben a politikusok specialitása is.

A politikusok, akik arra figyelmeztetnek bennünket, hogy "vegyük nagyon komolyan a terrorveszélyt", vagy hangsúlyozzák, hogy "az egészségügyi rendszer javítására vagyunk ítélve", csak szónokolnak - vélte a szóvivő. - "Ha tanácsolhatnánk nekik valamit, az a következő lenne: mondják el egyszerűen, amit mondani akarnak. Ha nincs mit mondaniuk, ne mondjanak inkább semmit".(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS