2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vécétárlat: agyagbili, kukoricacsuhé, villanytrón

2007. szeptember 11. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

A vécék történetét, technológiai és esztétikai fejlődését, valamint a higiéniás kultúra változásait, kultúrtörténeti vonatkozásait mutatja be az a kiállítás, amely szeptember 26-án nyílik a budapesti Millenáris Parkban.

A gyűjteményből nem maradnak ki az ókori agyagbilik, sem napjaink zenélő, elektronikus érzékelőkkel vezérelt, automata sterilizáló rendszerrel ellátott japán gépcsodáinak darabjai sem. A nyilvános használatra ugyan nem lesz lehetőség, ám ahol csak lehet, megfogható, lehúzható, beindítható tárgyakról gondoskodnak a kiállítás építői.

A tárlaton szinte minden olyan eszközt bemutatnak, amelynek köze van a toaletthasználathoz: vizeletgyűjtő edénykéket, vécécsészéket, valamint olyan különlegességeket, mint a szecesszióban elefántcsontból készült, díszített piszoárokat, továbbá a tisztálkodás és törlés különféle rekvizitumait, a kukoricacsuhétól, egészen az illatos, grafikával díszített, krémmel átitatott puha papírig.

A kiállítás apropóját a májusban meghirdetett képművészeti és designpályázat adta. Fiatal, tehetséges formatervező- és képzőművészeket kértek fel, hogy toaletteket és kiegészítőket tervezzenek. A zsűri által kiválasztott pályamunkákat is bemutatják az ingyenesen látogatható, október 21-ig nyitva tartó kiállításon.

A tárlat különlegessége, hogy az egyedi művészeti tárgyakra licitálhatnak is az érdeklődők.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS