2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ősszel megjelenik az Elfújta a szél című regény második része

2007. szeptember 07. 13:29, utolsó frissítés: 13:29

A regény szerzője Donald McCaig, akinek korábban az amerikai polgárháborúról szóló könyveit kedvezően fogadta a kritika. Tizenkét évi kísérletezés után úgy tűnik, Margaret Mitchell és utódai és a St. Martin Press kiadó megtalálták a számukra megfelelő írót.

Először 1991-ben jelent meg Alexandra Ripley Scarlett című nem engedélyezett könyve, amely a kritikának nem, de az olvasóknak nagyon tetszett. Majd következett Alice Randall A szél elállt (The Wind Done Gone) című műve, amely a néger dajka, Mummy lánya szemszögéből taglalta a történetet. Megjelenését az örökösök nem engedélyezték. Emma Tenant 600 oldalas Tarája ugyanígy fiókban maradt, mert túl "angolnak" találták. Pat Conroy is vállalkozott volna a téma megírására, azzal a feltétellel, hogy beleírhassa a következő mondatot: "Szeretkezés után Rhett Ashley Wilkeshez fordult és megkérdezte: Ashley, mondtam már neked, hogy nagyanyám néger volt?" Az engedélyt ő sem kapta meg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

McCaig négyszáz oldalon meséli el a történet Rhett Butler nézőpontjából. Ő tagadja, hogy olyan tilalmakat állítottak volna elé, mint elődeinél. (Nem lehet írni homoszexualitásról, vérfertőzésről, törvénytelen gyerekekről és Scarlett semmiképpen sem halhat meg). McCaig nem árulta el, hogy mennyit fizettek munkájáért, amelyen hat évig dolgozott, de megjegyezte: túl sokan kaptak engedélyt arra, hogy ellenőrizzék.

A regény címe: Rhett Butler emberei (Rhett Butler,s People), és előzetesen annyit lehet a tartalmáról tudni, hogy Rhettnek Bella Watling prostituált testvérével való párbajával kezdődik és Bellának gyereke születik Rhettől. Van utalás egy minden gyanú felett álló szereplő látens homoszexualitására is, de megnyugtatásképpen: nem Ashley az.(mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS