2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ausztrál" helyett "osztrák": újabb bushizmus

2007. szeptember 07. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A nyelvbotlásairól híres amerikai elnök ismét kitűnő formában volt az ausztráliai Sydney-ben; egy felszólalásában sikerült egyszerre két bakival is derültséget keltenie az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának előestéjén.

George Bush először rögtön azután szólta el magát, hogy egy üzleti fórumon átvette a szót John Howard ausztrál miniszterelnöktől. "Miniszterelnök úr, köszönjük a bevezetőjét. Köszönjük, hogy ilyen nagyszerű házigazdája az OPEC-csúcstalálkozónak" - mondta Bush a több száz fős közönség általános derültségére (az OPEC-nek, azaz a Kőolajexportáló Országok Szervezetének Ausztrália sohasem volt tagja).

Az amerikai elnök a másik bakit akkor követte el, amikor felszólalásában felidézte, hogy Howard miniszterelnök tavaly Irakban felkereste az "osztrák csapatokat". Ausztria nem is állomásoztat csapatokat az arab országban, ellentétben Ausztráliával, amelynek 1500 katonája szolgál a térségben.

George Bush mindezt azzal fejelte meg, hogy beszéde végeztével rossz irányba indult el a pódiumról, kicsit elbizonytalanodott, végül az ausztrál miniszterelnök igazította útba.

Bush nyelvbotlásain előszeretettel gúnyolódik az amerikai sajtó. Az elnök mulattató mondatait korábban összegyűjtötték, és nyomtatott formában kiadták Bushizmus címmel. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS