2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ócskavasnak lopták el a minnesotai Buddhát

2007. szeptember 07. 10:14, utolsó frissítés: 10:35

"Ócskavas" lett abból a két méternél magasabb bronz Buddha szoborból, amely a napokban tűnt el egy amerikai buddhista templomból.

A Minnesota állambeli Elk River város thai buddhista központjából a napokban lopták el a 2,13 méter magas műalkotást.

A szövetségi állam rendőrsége körözést adott ki, a szobor fotóját megküldte minden fémkereskedésnek. A hulladékfém magas ára, az egyre növekvő kereslet alapján ugyanis feltételezhető volt, hogy ócskavastolvajok emelték el a nehéz szobrot.

Egy monticellói fémfeldolgozó üzem azonnal reagált a körözésre. Mint kiderült, ott kötött ki a szent szobor két darabja: a rendőrség azonosította az eltűnt Buddha jobb vállát és csípőjének jobb felét, két csaknem 30 kilogrammos bronztömböt.

A hatóságok feltételezése szerint tucatnyi darabra szelték a bronzszobrot, amelyet eredetileg Thaiföldről szállítottak a minnesotai vallási központba. A hiányzó darabokat még keresik a többi fémkereskedésben.

Az Elk River-i buddhista központ megkönnyebbülését fejezte ki, amikor megtudta, hogy a szobrot "csak" pénzszerzési és nem vallásellenes céllal lopták el.

A hulladékfémlopások megelőzésére Minnesota államban augusztus 1. óta a fémkereskedéseknek kötelező részletes nyilvántartást vezetniük minden ügyletről. Az ügyfelek arcképes igazolvány felmutatása mellett adhatnak el fémtárgyakat, a kereskedőknek pedig le kell fotózniuk az eladókat és kocsijukat is.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS