2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány, a Gömböc és a kínai nyelv

2007. szeptember 06. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kínai látogatását záró, szerda esti sanghaji sajtóértekezletén már másodszor hozta szóba a "Gömböc" néven ismert új magyar matematikai találmányt, mint a fejleszteni kívánt tudásipar jelképes termékét, de problémája akadt a fordítással.

A 35. emeleti irodában tartott tájékoztatón a bajba került tolmács habozása láttán Gyurcsány színlelt ingerültséggel ismételte meg: "Gömböc!" – Miniszterelnök úr, magyarul én is tudom! – replikázott a diplomáciai gyakorlatban szokatlan módon a tolmács a nemzetközi sajtótájékoztató népes közönségének derültsége közepette.

A gömböc, mint kifejezés, végül is alighanem lefordítatlan maradt, de a miniszterelnök azért nagyjából megpróbálta elmagyarázni a dolog lényegét. A Gömböcnek nevezett tárgy tulajdonképpen egy olyan homogén test, amelynek csak egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van, mint egy keljfeljancsinak – azzal a különbséggel, hogy ez utóbbit több anyag összedolgozásával gyártják. A "matematikai őssejtnek" is nevezett idom megalkotója Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem matematikus kutatói.

"Én azért támogatom ezt a Gömböc nevű, nehezen leírható, bonyolult tudományos, esztétikai, művészeti tárgyat, mert benne van a sok tekintetben kivételes matematikai, természettudományos tudás, benne van a szépség és a végtelenség gyönyörűsége, az egyetemesség, ugyanakkor mégis valamiben a legelső a világon" – mondta.

A plasztikus magyarázat ellenére Gyurcsány nem volt biztos abban, hogy kínai hallgatói értik, miről van szó, ezért arra kérte a kínaiakat, hogy ha kíváncsiak a Gömböcre, jöjjenek el a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjába és saját szemükkel nézzék meg a rejtélyes tárgy működését. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS