2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Medvefogyókúra embereknél? Zsírégető hatású a hosszú alvás

2007. szeptember 04. 10:16, utolsó frissítés: 18:10

Hogyan lesz a kövér sünből vagy medvéből sovány? Úgy, hogy átalussza a telet, és közben felhasználja a zsírtartalékokat. Ennek alapján a kövér emberek is lefogyhatnak, ha hosszú álomba merülnek, véli Cseng Csi Li, a Houston-i Egyetem molekuláris biológusa, aki a New Scientist-ben tette közzé tanulmányát.

Kutatótársaival megvizsgálták a tipikus téli álmot alvó állatok anyagcseréjét. A medvék és a mormoták ebben az időszakban képesek a zsírtartalékokat hasznos cukorrá alakítani. A zsírégetésben meghatározott gének játszanak szerepet, továbbá az 5-adenozin-monofoszfát (5-AMP) nevű anyag, amely szabályozóként működik.

A tudósok egerekbe fecskendeztek 5-AMP-t, amitől a rágcsálók téli álomszerű alvást kezdtek, testhőmérsékletük csökkent, anyagcseréjük lelassult és elkezdték égetni zsírtartalékaikat. Kérdés, hogy az emberek esetében sikerül-e hasonló reakciót kiváltani, továbbá, hogy mekkora lehet a beadott AMP mennyisége. A hatás az egereknél működött, az embereknél további előzetes vizsgálatra van szükség. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS