2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milliók a Bergman-hagyatékért

2007. szeptember 03. 18:43, utolsó frissítés: 18:43

Húszmillió koronát, (543 millió forintot) fordít a svéd kormány Ingmar Bergman hagyatékának gondozására és a nagy rendező munkáinak népszerűsítésére.

A kormány programja szerint a húszmillió koronából a stockholmi Királyi Drámaszínház nemzetközi színházi fesztivált szervez évente a direktor emlékére, megvásárolják a Bergman-darabok szerzői jogait, és új kópiák készülnek filmjeiből.

A júliusban elhunyt Bergman elsősorban filmjeiről ismert, pedig filmes karrierje mellett folyamatosan rendezett színházban és számos darabot is írt. "Ingmar Bergman kivételes magasságokba emelte a svéd színházművészetet. Örökségét megfelelően kell kezelnünk, hogy a következő nemzedékek is inspirációt kapjanak munkáiból" - írta Fredrik Reinfeldt miniszterelnök és Lena AdelsohnLiljeroth kulturális miniszter a Dagens Nyheter című napilap hétfői számában megjelent közös cikkében.

Sok mozirajongó számára a svéd rendező volt az ötvenes-hatvanas évek egyik meghatározó alakja Federico Fellini, Luis Bunuel, vagy éppen Jean-Luc Godard mellett. Több mint három évtizeden keresztül évente jelentkezett újabb alkotással, köztük olyanokkal, mint a Hetedik pecsét (1957), a Tükör által homályosan (1961), a Jelenetek egy házasságból (1973), vagy a négy Oscar-díjjal kitüntetett Fanny és Alexander (1982).

Ingmar Bergman a balti-tengeri Farö szigetén lévő otthonában hunyt el július 30-án, 89 éves korában. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS