2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltott mondatok listája

2007. szeptember 03. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Egy ifjú szibériai polgármester az ügyfelekkel való érintkezésben tiltott szavak és kifejezések jegyzékét állította össze munkatársainak, és értésükre adta, hogy aki nem követi utasításait, attól megválik a hivatal.

Megion város polgármesterének, Alekszandr Kuzminnak a listájából arra lehet következtetni, hogy a hivatalnokok nem valami lelkesen dolgoznak: a tilalom főleg olyan kifejezésekre vonatkozik, amelyek azt hivatottak közölni az önkormányzathoz forduló választópolgárokkal, hogy ügyüket éppen nem lehet elintézni.

Például nem mondhatják a hivatal dolgozói, hogy "nem tudom", "éppen most készültem", "nincs rá pénz", "ez nem hozzám tartozik", "ebédidő van", "most hallom először", "ez még az én időm előtt volt", vagy "vége a munkaidőnek" - összesen 27 ilyen kifejezést tiltott meg a polgármester.

Kuzmin azt is munkatársai értésére adta: ha valaki a főnökét késve, nem a valóságnak megfelelően, vagy nem teljes körűen tájékoztatja, vagy nem válaszol időben a hozzá eljuttatott dokumentumokra, azt nem egyszerűen az alkalmatlanság jelének tekintik, hanem a polgármester hitelének aláásására irányuló kísérletnek, és mielőbb megválnak tőle.

"Az önkormányzat azért van, hogy javítsa és minél kényelmesebbé tegye a várost lakóinak. A hivatal munkatársainak nem az a dolga, hogy elhárítsák maguktól a munkát, hanem az, hogy kidolgozzák a döntési és probléma-megoldási mechanizmusokat" - indokolta Kuzmin az intézkedést.

Nem kizárt azonban, hogy Megion lakói korán örülnek polgármesterük igyekezetének: munkajogászok úgy nyilatkoztak, hogy az ilyesféle "szótárak" összeállításáért felelősségre lehet vonni a munkáltatót, ugyanis alkalmazottat "nem lehet elbocsátani azért, mert nem hajlandó a munkaidőn kívül dolgozni".(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS