2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A korkülönbség a sok gyerek titka

2007. augusztus 30. 20:13, utolsó frissítés: 20:13

A férfiaknak hat évvel fiatalabb, a nőknek négy évvel idősebb partnert kell találniuk, ha sok gyereket akarnak - erre a következtetésre jutottak osztrák tudósok.

A kutatók Martin Fieder antropológus elmondása szerint arra a kérdésre keresték a választ, hogy a férfiak miért választanak gyakran fiatalabb nőket, s hogy a gyengébbik nem miért vonzódik az idősebb férfiakhoz.

A megszokott sztereotípiáktól eltérően - miszerint a férfiak fiatalságukat akarják meghosszabbítani a fiatal nők mellett, míg a nők biztonságot keresnek az idősebb férfiak oldalán - az osztrák tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a korkülönbség oka a gyermekek számában mutatkozik meg.

A férfiak azért keresnek fiatalabb nőket, és a nők azért választanak idősebb férfiakat, mert így születik a legtöbb utód. Az osztrák kutatók 55 évre visszamenően, a svéd nemzeti nyilvántartás alapján dolgoztak. A statisztikák alapján kimutatták, hogy ha megfelelő korkülönbség volt a partnerek között, átlagosan 2,2 gyerek, míg ha egykorúak voltak a szülők, csak 2,1 utód született. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden férfinak sikerül nála négy évvel fiatalabb nőt találnia, s a nők sem mindig a hat évvel idősebb férfiak mellett kötnek ki. Mindenesetre Fieder elmondta: "ez egy rendkívül pontos minta, nem hisszük, hogy véletlen lenne".

A brit Royal Society,s Biology Letters című folyóirat hasábjain közzétett tanulmányukban a kutatók azt is kimutatták, hogy partnerváltás esetén nemcsak a férfiak keresnek fiatalabb nőket az oldalukra, hanem a nők is. A hölgyek esetében ez leginkább azt jelenti, hogy előző partnerüknél fiatalabb korú férfiakat hódítanak meg. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS