2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudományos plágiumrekord: 15 évig publikált lopott matematikai elemzéseket

2007. augusztus 23. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Hans Werner Gottinger 63 éves német közgazdász, környezetvédelemmel kapcsolatos matematikai elemzések szakértője másfél évtizedig publikált tudományos folyóiratokban részben vagy teljesen plagizált írásokat. A csalásra a Nature című folyóirat figyelt fel.

Gottinger ezt tagadja, de a bizonyítékok gyűlnek. A Research Policy folyóirat is felfedezte, hogy 1993-ban olyan cikket adott le hozzájuk publikálásra, amelynek szövege egyezik egy másik közgazdász korábban egy másik laphoz leadott írásával. Ugyanilyen esetre bukkant rá a Kyklos nevű folyóirat is.

A hosszú évek során Gottinger 100 olyan cikket közölt rangos folyóiratban, amelyekben más szerzőktől korábban már megjelentek. Pályafutását kutatva a Nature felfedezte, hogy több német egyetemről, intézettől kellett távoznia és ez más országokban, Angliában, Svédországban és Japánban is előfordult vele. Munkahely-változtatáskor a közgazdász hamis referenciákat adott. Sokáig valótlanul úgy tüntette fel magát, mint a maastrichti egyetem kutatója, az intézmény csak nemrég tiltotta el ettől.

Plágiumait Gottinger mindig egyedül "követte el", csak akkor dolgozott kollégával, amikor nem plagizált. A tudomány területén terjedő plágium megfékezésére 2046 kiadó határozta el, hogy megnyitják adatbázisukat, hogy egy Crosscheck nevű szoftverrel ki lehessen szűrni, ha náluk megjelent írásokhoz feltűnően hasonló publikációt talál. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS