2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadulni próbált a fáraók átkától

2007. augusztus 23. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

A berlini egyiptomi nagykövetségre egy német férfi csomagot juttatott el , amelyben fáraók korából származó faragvány és egy feljegyzés volt. Ez utóbbi szerint mostohaapját, aki a régiséget eltulajdonította, a fáraók átka sújtotta a lopás miatt - közölték szerdán Kairóban.

Az írásban a férfi közölte: kötelességének érezte, hogy visszajuttassa a faragványt, így kívánta jóvátenni elhunyt mostohaapja bűnét, hogy annak lelke békében nyugodjék - közölte az egyiptomi Régiségügyi Legfelsőbb Tanács.

A mostohaapa 2004-ben Egyiptomban tett látogatásakor lopta el a faragványt, majd Németországba való visszatérése után megbénult, hányingertől és megmagyarázhatatlan lázrohamoktól szenvedett, aztán rákos lett és nemrégiben elhunyt - közölte a nevét elhallgató férfi a feljegyzésben.

A berlini egyiptomi nagykövetség futárzsákban küldte vissza faragványt Egyiptomba, ahol átadták a Régiségügyi Legfelsőbb Tanácsnak. Itt egy szakértői bizottság az eredetiség tisztázásán dolgozik - áll az intézmény közleményében.

A hiedelem, hogy átok sújtja mindazokat, akik az ókori egyiptomi fáraósírok vagy múmiák nyugalmát megzavarják, 1922 óta él - ekkor fedezték fel Tutanhamon fáraó sírját, és azt követően meghalt az expedíció több résztvevője, köztük az ásatást finanszírozó Lord Carvanon.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS