2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 80 kulturális rendezvény az erdélyi Nagyszebenben rendezett magyar héten

2007. augusztus 20. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Számos magyarországi művész fellépésének köszönhetően vasárnaptól több mint nyolcvan magyar kulturális rendezvényt szerveznek az idén Európa kulturális fővárosa címet viselő erdélyi Nagyszebenben, ahol bemutatják egyebek között a legendás hírű István, a király című rockoperát is.

Az Ars Hungarica név alatt futó, augusztus 19-26. között zajló rendezvény szervezőinek szándéka az, hogy bemutassák a magyar kultúra sokszínűségét - tájékoztatta az MTI-t Serfőző Tünde, az esemény sajtófelelőse.

A szervezők ennek a célnak megfelelően több mint hétszáz művészt hívtak meg, akik nyolc nap alatt kiállításokat, opera-, színházi- és néptánc-előadásokat, könyvbemutatókat, valamint szimfonikus, dzsessz- és ifjúsági koncerteket kínálnak az érdeklődőknek.

Emellett konferenciákat is beiktattak a programba, hiszen az Ars Hungarica rendezvényei tematikus napok köré tömörülnek. Egy-egy nap névadójának a magyar kultúra olyan jeles képviselőit választották, akiknek munkássága Nagyszebenhez kötődik.

Megemlékeznek Borsos Miklós szobrászról, a budapesti Clark Ádám téren álló 0. kilométerkő alkotójáról, aki Nagyszebenben született. Nyírő József író is ebben a városban teljesített papi szolgálatot, Barabás Miklós festő pedig szívesen töltötte itt szabadidejét.

Kós Károly építészt, írót gyermekkora köti az egykori szász városhoz. Ugyanitt szállt meg erdélyi tartózkodása során Petőfi Sándor költő, és nagy sikerrel koncertezett Bartók Béla, mint ahogy Bodor Mária textilművész és díszlettervező is Nagyszebenben alkotott.

A programot összeállítva a szervezők igyekeztek a kultúra minél több területét lefedni. A magyarországi fellépők mellett erdélyi művészek is jelen lesznek, de nem hiányoznak a Svájcban és Németországban élő magyar előadók sem.

Nagyszeben vendége lesz a többi között a Budapest Barokk Együttes, Sebestyén Márta, Eperjes Károly, Balogh Kálmán cimbalommester, a Shake Kvartett, Kecskés Mónika és Deák László orgonaművészek, a Misztrál együttes, a Kampec Dolores, a Magyar Állami Népi Együttes, a Neoton Família, a Star Funk Simples és a Cornelio Tutu Band dzsessz-zenekar.

A program kiemelkedő pontja az István, a király című rockopera, amelyet augusztus 23-án a helyi stadionban nézhetnek meg az érdeklődők. A Novák Ferenc rendezésében színre vitt előadáson a főszerepeket Vikidál Gyula és Varga Miklós alakítják.

Premierként közösen lépnek fel egy előadáson az Erdélyben működő öt hivatásos néptánc-együttes tagjai, akik István és Koppány seregét jelenítik meg. A szervezők több ezer fős közönségre számítanak.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS