2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymillió eurós expedíció a Dunán

2007. augusztus 15. 11:37, utolsó frissítés: 12:49

Elindult minden idők legnagyobb dunai tudományos expedíciója: a folyó menti országok közös vállalkozásának célja felmérni a Duna és számos mellékfolyó állapotát. A 2375 kilométeres hajóút kedden indult a németországi Regensburgból és szeptember végéig tart.

A legmodernebb eszközökkel felszerelt három hajón a szakértők minden eddiginél alaposabb méréseket végeznek, az összes vegyszer, gyógyszer, a nehézfémek és a különböző baktériumok koncentrációját is pontosan meghatározzák. Továbbá a folyó teljes hosszán felmérik a Duna élővilágát.

Csányi Béla, a Joint Danube Survey (JDS, Közös Duna-kutatási program) elnevezésű expedíció tudományos vezetője szerint "átfogó, minden részletre kiterjedő adatbázist építünk. Nagy hasznát veszik majd a tagországok, és a nemzeti kutatócsapatok az út során megtanulják a legújabb módszereket."

Ez már a második nagyszabású Duna-kutatás. "A 2001-ben végzett első JDS vegyes eredményeket hozott" - mondta Lucia Ana Varga, a ICPDR elnöki tisztét ellátó Románia környezetvédelmi és vízügyi minisztériumának államtitkára. "A pozitív oldalon ott a gazdag élővilág a sok ritka fajjal, ugyanakkor nyugtalanító adatokat kaptunk a szerves és kémiai szennyeződésről, a nehézfém-koncentrációról, a hajókról a vízbe engedett olajról és sok egyébről."

A JDS 2 kutatási jelentése a folyó állapotáról 2008 nyarára várható. Nagyban segíteni fogja a nemzeti hatóságok munkáját annak érdekében, hogy 2015-re a felszíni és a felszín alatti vizek minősége az unió egész területén megfeleljen az EU Víz Keretirányelvében lefektetett követelményeknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS