2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivégzett hivatalnokok példájával nevelik becsületre a kínai diákokat

2007. augusztus 14. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Pekingben korrupcióellenes tankönyvet adtak ki, amely a tisztességtelen haszonszerzés miatt kivégzett magas rangú hivatalnokokról szóló történetekkel ijesztgeti a kínai diákokat.

Az őszi tanévkezdéskor minden pekingi középiskolás megkapja a könyvet, amelyben a korrupció halálos következményei mellett arról is szólnak, hogy a megvesztegetések a családi boldogságot is tönkreteszik - mondta a tankönyv egyik szerzője.

A most megjelentetett oktatási segédlettel próbál a kínai kommunista párt a hatalmát legjobban veszélyeztető tényező, a korrupció ellen küzdeni, amely a kormány törekvései ellenére továbbra is széles körben virágzik.

Hu Csin-tao
(Hu Jintao) kínai államfő elrendelte, hogy a tartományokban előforduló vesztegetési ügyeket a helyi hivatalnokok helyett központilag kinevezett nyomozók vizsgálják. Azonban elutasította az átláthatóság és felelősségre vonhatóság kiterjesztését, amely esetleg próbára tehetné a párt korlátlan hatalmát. A korrupciós ügyek pártmonopóliumnak számító vizsgálatáról sem hajlandó lemondani, ami ellenőrző szereppel ruházhatná fel a médiát vagy más független szervezeteket. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS