2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hímvesszőjükért gyilkolják a veszélyeztetett indiai leopárdokat

2007. augusztus 08. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Veszélyben az indiai leopárdok, még pedig egyszerre két okból is: egyre többen esnek orvvadászok áldozatául, a falusiak pedig azért pusztítják őket, mert emberek lakta településeken is megjelennek.

Miután az utóbbi években csökkent Indiában a tigrisek száma, a vadászok egyre inkább a leopárdok ellen fordultak és előszeretettel vadásszák őket bőrük, valamint a hagyományos ázsiai gyógyászatban használt csontjaik, karmaik és hímvesszőjük miatt.

Természetes élőhelyük zsugorodása is veszélyt jelent a leopárdokra, mert arra kényszeríti őket, hogy bemerészkedjenek emberek lakta településekre, ahol azután megtámadnak embereket és jószágot, amire viszonzásul gyakran elpusztítják őket.

Belinda Wright, az Indiai Vadvédelmi Társaság igazgatója szerint jóllehet veszélyeztetett és védelemben részesülő állatfajnak minősülnek, mégis 2006 január óta legkevesebb 228 leopárdot pusztítottak el, és ebből hatvannyolcat már az idén. Egy 1997-ben elvégzett összeírás mintegy 7300 szabadon élő leopárdot vett nyilvántartásba, de számuk jelenleg ennél jóval kisebb.

Tavaly július óta az indiai rendőrség több tucatnyi leopárdbőrt és tetemet talált Indiának Bhutánnal szomszédos észak-keleti határvidékén. "Kiderítettük, hogy egész Dél-Ázsiában nagy a kereslet leopárd bőr, karmok és hímvessző iránt, amelyeket jó pénzért árusítanak külön ezekre az árukra szakosodott piacokon. Egy leopárd bőrért százezer rúpiát (2500 dollár) is elkérnek India határain kívül" - mondta B. D. Sarkar magas rangú indiai rendőrtiszt. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS