2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új japán őrület: színváltoztató bútorok

2007. augusztus 08. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

"Kaméleon", azaz színváltoztató bútorcsaládot hoztak létre japán tudósok. Az Oszakai Egyetem kutatói által megalkotott garnitúra asztalból és négy puffszerű ülőalkalmatosságból áll – olvasható a Discovery Channel honlapján.

A látszólag egyszerű berendezési tárgyak érzékelik az ember jelenlétét, és reagálnak rá. Ha valamilyen tárgyat, például egy kék vázát helyeznek az asztalra, a székek fokozatosan szintén kékre váltanak.

A titok nyitja az asztalba beépített számítógép, szkenner és LCD-monitor, valamint a bluetooth, azaz a vezeték nélküli adatátvitelt lehetővé tévő technológia, amely összekapcsolja a garnitúra darabjait. A szkenner leolvassa a tárgy színét, majd kiadja az utasítást a székeknek, amelyek megváltoztatják a színüket.

Az ülőalkalmatosságok egyfajta légpárnák, amelyekbe érzékelőket építettek. E szenzorok a székek "fényerősségét" szabályozzák: minél nagyobb a nyomás, azaz minél súlyosabb egyén nehezedik a székre, annál intenzívebb fényt bocsátanak ki.

A tervek szerint a bútorcsalád akár egy-két éven belül benépesítheti a szórakozóhelyeket, de a kísérleti példányok máris kaphatók – az egyszerűbb, négyszögletű puffokért 1510 dollárt, míg a hatszögletes változatért 3520 dollárt kell fizetni. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS