2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Skizofrén egeret állítottak elő

2007. július 31. 17:58, utolsó frissítés: 17:58

A világ első skizofrén egerét tenyésztették ki génmódosítással amerikai tudósok abból a célból, hogy többet tudhassanak meg a betegségről, és ezt felhasználhassák az emberek gyógyításában.

A kísérletet végző tudósok szerint ez a skizofrén egér az első olyan állat, amely genetikai beavatkozás következtében született mentális betegséggel - idézte a The Sunday Timesban megjelent tudományos cikket a Timesonline portál.

Korábban már sikerült egyéb szervi bajjal, például szívbetegséggel született egerek kitenyésztése, ami szintén fontos állomás volt a betegségek gyógyításában, hiszen a korlátlanul rendelkezésre álló kísérleti egerek lehetővé tették, hogy laboratóriumi körülmények között tanulmányozhassák az elváltozásokat és fejleszthessék ki a gyógymódokat.

"Ez a mutáns egér fontos eszköz lehet a különböző tényezők kombinációinak vizsgálatában a mentális megbetegedések, például a skizofrénia és a hangulati rendellenességek tekintetében" - mondta Takatoshi Hikida, a kutatás vezetője, aki a baltimore-i John Hopkins Egyetemen dolgozik.

A skizofrén egeret úgy hozták létre, hogy a petesejt DNS-ébe egy skizofréniát okozó gént ültettek be. A génmintát egy olyan skót családtól nyerték, amelyben nagy számban fordult elő a betegség. A módosított petesejtet megtermékenyítették, és pótanya méhébe helyezték.

Az Animal Aid állatvédő szervezet azonban elítélte a kutatásnak ezt a módját, mondván erkölcstelen a mentális szenvedésre ítélt állatok teremtése, s ez nem járható út az emberi megbetegedések modellezésére. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS