2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesújt a törvény keze az alkalmazottakat stresszelő főnökre

2007. július 31. 11:46, utolsó frissítés: 14:35

Az alkalmazottainak lelki károkat okozó munkaadó immár beperelhető – írja elő a tegnap érvénybe léptetett munkatörvénykönyv-módosítás. Paul Păcuraru munkaügyi miniszter a Realitatea TV megkeresésére elmondta, az alkalmazót akkor is beperelhetik a beosztottak, ha ez stresszeli, vagy sértő szavakkal illeti őket.

„Az új előírás megnehezíti majd a munkaadó és alkalmazottai közötti viszonyt, hiszen a törvénykezésnek sem lesz könnyű dolga objektíven felmérni, mennyire súlyos a lelki kár, amelyet a főnök beosztottjának okoz” - nyilatkozta Păcuraru.

Marta Popa, a Voicu és Filipescu ügyvédi iroda társügyvédje szerint vélhetően leggyakrabban azokat a munkaadókat idézik majd be, akik visszavonják az elbocsátási határozatot, amelyet a munkavállaló esetében meghoztak, vagy ha az elbocsátás oka nem bizonyul jogerősnek.

A munkatörvénykönyv 269-es bekezdése előírja, a munkaadó köteles kártérítést fizetni alkalmazottjának, amennyiben hibájából az alkalmazottja munkavégzés során lelki vagy anyagi kárt szenved. Ha a beosztott nem kapja meg a kért kártérítést, beperelheti főnökét.

A törvény eddig csak az anyagi károkat okozó főnök felelősségre vonására adott lehetőséget.

(hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS