2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Ingmar Bergman

2007. július 30. 20:01, utolsó frissítés: 20:01

Hétfőn elhunyt Ingmar Bergman, a huszadik század legjelentősebb filmrendezője. A svéd rendezőt kilencszer jelölték Oscar-díjra, háromszor kapta meg azt a legjobb külföldi film kategóriában.

Bergman otthonában halt meg, a balti-tengeri Farö szigeten 89 éves korában. A halál közvetlen oka még ismeretlen. A rendező egészségi állapota hónapok óta romlott, októberben csípőműtéten esett át.

Ingmar Bergman összesen több mint ötven filmjében a lélek rejtett titkai, frusztrációi mellett Svédország, és a Farö sziget szélsőségeit is megmutatta, a végtelen téli napok szürkeségét és a nyári esték nyugalmas szépségét, áll az AP méltatásában. Új szemmel közelített meg olyan nehéz témákat, mint az őrület vagy a pestis.

A filmtörténet egyik leghíresebb képévé vált az az 1957-es jelenet, amikor A hetedik pecsétben a középkori pestisjárványok idején egy lovag a halál figurájával sakkozik. "Rettegtem a haláltól" - nyilatkozta Bergman milyen lelkiállapotban készült a film, ami az egyik Oscar-jelölt munkája lett.
Legismertebb filmjei: 1956-ban vált világhírűvé A hetedik pecsét című alkotásával, Szűzforrás, Tükör által homályosan, Fanny és Alexander című filmjeiért Oscar-díjat kapott, A nap vége, a Tükör által homályosan, az Úrvacsora , A csend , a Farkasok órája, a Szégyen, Suttogások és sikolyok.
(index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS