2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elhízás ragályos?

2007. július 26. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

A mozgáshiány és a túlzott táplálkozás nem kizárólagos kiváltói az elhízásnak. Túlsúlyos emberek társaságában való gyakori tartózkodás szintén elhízást okozhat, legalábbis egy, az Egyesült Államokban megjelent tanulmány szerint.

Annak, akinek kövér barátja van, 57 százalékkal nagyobb az esélye az elhízásra, mint annak, akinek nincs túlsúlyos ember a környezetében - állapította meg a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány.

James Fowler, a Harvard Egyetem és Nicholas Christakis, a Kaliforniai Egyetem tanára 1971 és 2003 között 12 067 barátot és családtagot figyelt meg, a 32 év alatt folyamatosan ellenőrizve a testsúlyukat. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy egy személy elhízása egy hozzá közelálló személy súlynövekedésével járt együtt.

"A tapasztaltak megerősítik azt az elképzelést, hogy a kövérség nemcsak egyéni, hanem kollektív probléma is" - mondta Christakis. A kutatók "elképzelhetőnek" tartják, hogy "vannak az agy evést szabályozó központjában olyan zónák, amelyek ösztönzést kapnak, ha az ember ugyanezt a tevékenységet másnál látja".

Ha egy fivér vagy nővér túlsúlyos lesz, a testvérénél 40 százalékkal nő az elhízás kockázata. Párok esetében, ha az egyik fél elhízik, párjának 37 százalékkal nő meg az elhízásra az esélye. Homoszexuális párok esetében az "együtthízás" kockázata még ennél is nagyobb.

A kutatók kimutatták, az is hatással van a környezetére, ha valaki egészségesen étkezik és testmozgást végez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS