2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Mesés” lelethez vezette egy polip a régészeket

2007. július 26. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Mesés kincshez vezette a tengeri régészeket Dél-Korea partjainál egy ősi porcelántányért szorongató apró polip. A búvárok jelenleg hordják fel a tengerkék és halványzöld színekben pompázó festett porcelánokat a hajóból, amely valószínűleg a 12. században elsüllyedt el. "Ez a legjobb minőségű koreai porcelán, ami valaha előkerült a tengerből" - mondta Jun Jongi, a Mjongzsi egyetem művészettörténésze.

Már 542 darabot felhoztak, és legalább kétezret rejt még a hajó gyomra. A remek állapotban fennmaradt rakományban poharak, tányérok és tálak mellett sok másfajta edény is található. Jun szerint nemeseknek és királyi hivatalnokoknak készültek a porcelánművészetéről híres Gorjeo-dinasztia (918-1392) idején. A lelet állami tulajdonba kerül, eredetiségét a vizsgálatok igazolták.

Az apró, egy narancsnál alig nagyobb polip még májusban vezette el a kutatókat a hajóroncshoz. A nyolckarú állat egy halász csapdájába fészkelte be magát, az ősrégi tányérral pedig a rejtekhelyét próbálta álcázni. A halász rögtön jelentette az esetet a hatóságoknak, amikor felszedte a tengerfenékről a kagylóhéjból készült halkelepcét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS