2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Toyota új hibridje 40 százalékkal kevesebb benzint fogyaszt

2007. július 25. 12:46, utolsó frissítés: 13:24

A Toyota Motor autóipari vállalat bemutatta új hibrid autóját, megkezdi annak autópályákon való tesztelését. A népszerű Prius modell alapján kifejlesztett Toyota Plug-in HV nevű autó egyelőre nem alkalmas kereskedelmi forgalomba hozatalra, mivel speciális nikkel akkumulátorral üzemel az otthon is feltölthető litium-ion akkumulátorokkal szemben.

A "csatlakozóaljzatú" (plug-in) hibrid autók annyiban különböznek a benzinnel és árammal működő hibrid járművektől, hogy otthon is feltölthetők és rövidebb utakon nem vegyes üzemelésűek, hanem kizárólagosan áram hajtja őket. Ez a benzinfogyasztás Prius-hoz képest 40 százalékos csökkenésével és a káros anyag kibocsátás 45 százalékos mérséklődésével jár. A mérnökök véleménye szerint ugyanakkor az akkumulátor kapacitása még nem megfelelő, a hosszabb utak megtételére nem tud elegendő áramot tárolni.A Toyota Plug-in HV, amit az Egyesült Államokban és Európában is tesztelni fognak, egy feltöltéssel 13 kilométer út megtételére képes.

A Toyotán kívül számos japán autógyártó dolgozik a következő nemzedékű, nagyobb tároló kapacitású akkumulátor kifejlesztésén.

A Toyota, amely a Priust 1997-ben dobta piacra, a plug-in hibrid nyolc prototípusát fogja a következő években tesztelni az utakon azután, hogy a mai napon megkapja ehhez az engedélyt. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS