2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A belga miniszterelnök nem tudja országa himnuszát

2007. július 24. 14:39, utolsó frissítés: 14:47

A belga sajtó közölte a belgák nemzeti himnuszát, hogy Yves Leterme miniszterelnök-jelölt ne tévessze többé össze azt a francia Marseillaise-zel. II. Albert belga király általi kinevezése után Leterme máris elkövette az első főbenjáró bűnt – néhány sort sem volt képes elénekelni a nemzeti himnuszból.

Amikor a televíziós riporterek megkérdezték tőle, hogy tudja-e a himnuszt, azonnal rákezdett a franciák himnuszára. A bakiról készült filmecske bejárta a YouTube-on keresztül az egész világot.

Az RTBF televízió munkatársai miniközvélemény-kutatást készítettek a politikusok körében, azzal a kérdéssel, tudják-e mit ünnepelnek a belgák nemzeti ünnepén, július 21-én, és kiderült, nem Leterme az egyetlen, akinek hiányosságai vannak a nemzeti jelképek tekintetében.

A jelenlegi miniszterelnök, Guy Verhofstadt sem tudta, hogy 1831. július 21-én lépett a trónra Belgium első királya, I. Leopold, aki létrehozta az alkotmányos monarchiát és a parlamentáris demokráciát.

A flamandok volt minisztere, Leterme felháborította a francia anyanyelvű vallonokat azzal a kijelentésével, hogy a vallonok vagy túl hülyék, vagy nincs annyi jóindulat bennük, hogy megtanuljanak flamandul. A miniszterelnök-jelölt azzal is kiborította az országot, hogy a belgák nemzeti ünnepén mobilján beszélt a templomi szertartás alatt, és távozása után, hogy elkerülje a tömeget, a forgalmi szabályoknak nem megfelelően közlekedett. (adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS