2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A páciens agya és izmai vezérlik az új robotkezet

2007. július 20. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

A páciens agya és izmai irányítják azt az új robotkezet, amelyet egy skóciai bionikus eszközök kifejlesztésével foglalkozó cég készített. A tervező szerint a segédeszköz, amely minőségi változást hozhat a művégtagot használó emberek életébe, akár kettő-öt éven belül megjelenhet a közegészségügyi ellátásban.

"Úgy érzem, mintha visszakaptam volna a hiányzó kezemet, és most már teljesen természetesen fogok meg bármit" – mondta a bionikus robotkezet kipróbáló Donald MacKillop, aki harminc éve él művégtaggal, amióta egy ipari balesetben elvesztette a jobb karját. 2006-ban ő tesztelte elsőként a Touch Bionics korábbi bionikus robotkezét, s immár hónapok óta viseli a továbbfejlesztett változatot is.

A BBC netes hírszolgálatának jelentése szerint hasonló tapasztalatokról számolt be a texasi Juan Arredondo, aki az iraki háborúban sérült meg, és a korábbi művégtagjaihoz képest óriási meglepetés számára, hogy a robotujjak erejét kitűnően tudja irányítani, így például egy műanyag pohár megfogása sem jelent többé problémát.

Az edinburghi Astley Ainsley kórházban dolgozó David Gow i-LIMB elnevezésű találmányát a livingstoni székhelyű skóciai Touch Bionics vállalat fejlesztette ki, amely bionikus robotkéz technológiával foglalkozik. A végtag csonkjához rögzített pótkéz érzékelői az idegingerületek és az izommozgás jelzéseit veszik figyelembe a mozgás irányításához. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS