2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amatőr régészek viking kincseket találtak Angliában

2007. július 20. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

Érméket és ékszereket tartalmazó üstöt találtak amatőr kincskeresők az angliai Yorkshire grófságban egy mezőn. A British Museum szakértői szerint "tüneményes" lelet került elő, amely a 10. századból származik.

Mint arról a BBC hírportálja beszámolt, az üstre a Yorkshire-i Harrogate mellett bukkantak rá a szerencsés kincsvadászok, fémérzékelő készülék segítségével. Több mint hatszáz pénzérmét, valamint ékszereket találtak benne. A tárgyak a legkülönbözőbb helyekről származnak: Afganisztán, Írország, Oroszország és Skandinávia területéről valók egyaránt vannak köztük.

Az edényt egy ólomból készült ládában ásták el, így a kisebb méretű tárgyak jó része kitűnő állapotban maradt meg az üst belsejében.

Mint azt a British Museum munkatársai elmondták: az érmék között vannak ritka darabok és olyanok is, amilyeneket eddig még sehol sem találtak. A lelet számos értékes adalékot szolgáltathat a tizedik század eleji angol történelemhez, s megtalálói úgy vélik, szerény becslések szerint is 750 ezer fontot (3,49 millió új lejt) ér.

Az edény figyelemre méltó mérete és állapota miatt a legjelentősebb ilyen lelet, amit az elmúlt 150 évben Angliában találtak – fogalmazott a múzeum szóvivője. A régészek feltételezése szerint eredeti tulajdonosa egy tehetős viking vezér lehetett, aki fosztogatók elől rejtette el a földbe. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS