2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitler titkos föld alatti városa Lengyelországban

2007. július 19. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Több helyen épített ki Hitler titkos föld alatti bunkereket, fegyverraktárakat, olykor egész városokat Lengyelországban – néhánynak még jelenleg is folyik a feltárása. Ilyen a Ksiaz vár alatti bunker-rendszer is.

Az alsó-sziléziai Ksiaz vára egy szikla csúcsára épült. A Piastok – a lengyelországi államalapító királyi család tagjai már a 13. században elkezdték alapozni a várat, amely a középkor folyamán egyre bővült a különböző építészeti stílusoknak megfelelő szárnyakkal, termekkel.

A több mint 400 termet magában foglaló, kincsekkel teli épületet a II. világháborúban, a lengyel megszállás után Hitler kinézte magának és titkos erődítményt építtetett ki.

A vár hatalmas, üvegtükrös, biedermeier luxussal berendezett szobáinak tapétákkal borított láthatatlan ajtói mögött liftek és lépcsőházak tucatjai vezettek le a vár gránitszikla rétege alá, ahol 1200 méter hosszú, több emelet mély, megvilágított, szellőzők százaival ellátott bunker-rendszert hoztak létre.

A helyi adatok szerint negyvenezer kényszermunkás halt itt meg, mire létrehozták a több méter vastag betonfallal védell bunkert, a hatalmas termeket, ahol titkos fegyverkísérletek is folytak. De itt tárolták az országból elrabolt kincsek egy részét is, amelyet a háború vége felé teherautók tucatjai szállítottak el az éj leple alatt. Egyes bejáratokat annyira kiszélesítettek, hogy teherkocsik be tudtak hajtani a föld alá.

A vár oldalában a titkos bejáratokat fákkal, bokrokkal takarták el. Egész erdőket helyeztettek át rabokkal egyetlen éjszaka alatt, úgy, hogy a fákat földlabdákkal együtt vasabroncsba fogva ültették át más helyekre, hogy megtévesszék a légi felderítést. Még most is vannak olyan fák a környéken, amelyek törzsén látszanak a rozsdás vasabroncsok nyomai.

A várat és a titkos föld alá vezető bejáratokat katonák ezrei őrizték. Még mindig nincs feltárva minden járat. A feltárást megnehezítik a nagyon vastag betonfalak, illetve a háború végén tönkretett és részben berobbantott járatok. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS