2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvízkatasztrófa miatt keletkezett a La Manche csatorna

2007. július 19. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Egy hegyi tó gátjának leomlása okozta katasztrofális árvíz választotta el több százezer éve egymástól Nagy-Britanniát és az európai kontinenst egy tanulmány szerint, amely a Nature csütörtöki számában jelent meg.

A La Manche háromdimenziós térképét elemezve a londoni Imperial College Sanjeev Gupta és Jenny Collier vezette kutatócsoportja megállapította, hogy több tucat kilométer hosszú, mintegy 50 méter mély völgy található a La Manche krétaszínű medrében. Hanglokátorokkal a kutatócsoport olyan vonalakat fedezett fel, amelyek hatalmas vízmennyiség hirtelen lezúdulása okozta erózióról tanúskodnak.

Valaha a ma a La Manche által elfoglalt medencétől északra – a jelenlegi Északi-tenger déli részén –a Rajna és a Temze vize által táplált tó terült el, amelynek vizét a Weal-Artois néven ismert természetes gát tartotta vissza.

A tanulmány szerint a gát 200-450 ezer éve történt átszakadása következtében feltehetően több hónapon át nagy mennyiségű, becslések szerint másodpercenként egymillió köbméternyi víz ömlött le. A hatalmas áradat következtében víz árasztotta el a La Manche egész jelenlegi területét, megváltoztatva a térség vízrajzát is, tették hozzá a kutatók.

Az európai népvándorlásra is befolyással lehetett ez a jelenség, amely áthatolhatatlan akadályt képezhetett a kontinensről érkező törzsek számára. Anglia eredeti népessége újabb érkezők híján csökkenni kezdett, majd mintegy 100 ezer évre kihalt az emberiség a szigeten. "Ezzel az őskori jelenséggel magyarázható, hogy az Egyesült Királyság szigetté vált, valamint az, hogy az első emberi település mintegy 120 ezer évre hirtelen kihalt" – zárta a cikket Sanjeev Gupta. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS