2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harry Potter-kalózváltozat: a kiadó nem nyilatkozik

2007. július 18. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Nem volt hajlandó érdemi választ adni arra a kérdésre a Harry Potter-sorozat hivatalos brit kiadója, a Bloomsbury szóvivője, hogy a zárórész eredeti példányát lehet-e napok óta letölteni vagy sem. A szóvivő ugyanakkor kijelentette: a cég rengeteg "úgynevezett kópiáról" tud, amelyek megjelentek az neten, és "nagyon könnyű elérni, hogy ezek úgy nézzenek ki, mint az eredeti".

Hozzátette: a kiadó "óvatosságra inti" a fáljcserélőkről megszerezhető változattal kapcsolatban a Harry Potter-rajongókat, és azt tanácsolja nekik, hogy "a legjobb, ha megvárják a regény megjelenését".

A brit sajtó azonban már korábban arról írt, hogy a Bloomsburyt komolyan aggasztja az utolsó Potter-könyv idő előtti kiszivárgásának lehetősége. A kiadó ezért szinte katonai szigorúságú biztonsági intézkedéseket léptetett életbe: a könyvek kiszállításához bérelt teherautókat műholdas nyomkövető berendezésekkel szerelték fel, amelyek azonnal jelzik, ha a jármű eltér a kijelölt útvonaltól, és a köteteket lepecsételt raklapokon szállítják, amelyeken riasztók vannak, megakadályozandó, hogy bárki babrálhasson a zárakkal.

Az árusító boltoknak súlyos kártérítési záradékokat tartalmazó szerződésben kellett vállalniuk, hogy a kiszállított példányokat a határidőig "biztonságosan elzárt, lelakatolt" helyiségben tárolják, és a könyvekbe még az alkalmazottak sem olvashatnak bele. A nyomdai dolgozókat azonnali kirúgással fenyegették meg, ha bármit is kiszivárogtatnak az utolsó epizódból, sőt egyes helyeken azt is megtiltották, hogy a nyomdászok mobiltelefonokat és uzsonnacsomagot vigyenek be munkahelyükre.

A korábbi hat epizód megjelenését is jelentős biztonsági intézkedések előzték meg, a mostani "készültség" azonban minden előzőt felülmúl. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS