2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kalózváltozatban kering az új Harry Potter teljes szövege

2007. július 18. 14:48, utolsó frissítés: 17:40

A szombati megjelenés előtt öt nappal felbukkant a neten a Harry Potter-sorozat hetedik, befejező része. Elsőként a gaianonline.com oldalon bukkant fel a kalózverzió. A fotókon világosan látszik, hogy valaki kézben tartja a könyvet. Az elsőként közölt felvételeken a meseregény 37 fejezetének címe volt olvasható az első 495 oldallal együtt, majd felkerült mind a 759 oldal a könyv állítólagos amerikai kiadásából.

A gaiaonline azóta már eltávolította a fotókat, azonban PDF-be átkonvertálva máris elérhető több torrent-letöltős szájt segítségével, például a thepiratebay.org-on; a fájl 73,2 Mb. A kalózverzió a torrentkereső oldalak közül kedden késő este a Demonoid-on jelent meg először, majd a Mininován is. Mindkét szájról azonban hamarosan törölték a moderátorok, de ennyi elég is volt a gyors továbbterjedéshez.

A felvételeket valószínűleg még a nyomdában készítették, több mint valószínű, hogy egy kamerás mobillal. Emiatt a fotók minősége itt-ott meglehetősen gyenge, egyes oldalakat fel kell dolgozni valamilyen fotószerkesztő szoftverrel, hogy jól olvashatók legyenek.

>> Harry Potter-kalózváltozat: a kiadó nem nyilatkozik >>


"Ez a legnagyobb trükk, mióta Harry Potter megtanulta láthatatlanná varázsolni magát, de az is lehet, hogy a kalózok valóban mindenkit megelőztek" – áll a Financial Times az esetről szóló beszámolójában arra célozva, hogy nem lehet tudni, autentikus-e a szöveg, vagy valaki energiát és időt nem kímélve át akarja verni a Potter-rajongók százmilliós táborát.

Számos olvasó úgy véli: az valószínűsíti leginkább, valóban kiszivárogtatás történt, és az eredeti szövegről van szó, hogy a Potter-könyv amerikai kiadója, a Scholastic milyen vehemenciával gyakorol nyomást az összes olyan szájtra, ami közölte a kifotózott kötetet. A kiadó azonnal bírósághoz fordult szerzői jogsértés vádjával – kérdés, milyen sikerrel tudja megakadályozni a PDF-változatok terjedését, tekintve, hogy elvileg többszáz fáljcserélő oldalra kerülhet ki pár nap alatt a könyv, nem beszélve arról, hogy aki egyszer letöltötte, mailben is továbbküldheti n számú ismerősének.

A Bloomsbury, a Potter-könyvek brit kiadója nem volt hajlandó cáfolni vagy megerősíteni a kifotózott oldalak eredetiségét. Ha hamisítvány, akkor tökéletes – mondták rajongók, akik beleolvastak kalózoldalakba. Ha viszont igazi, akkor ez a legjelentősebb szerzői jogsértés a Harry Potter-mesék tízéves történetében – írta a The Financial Times.

Több blogger azon örvendezik, hogy a kalózverzió szövege szerint mégsem Harry halálával ér véget a sorozat.

A Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter és a halálos szentek) a könyvkiadás történetének egyik legjobban várt kötete. Világszerte 1,9 millió példányt rendeltek meg előre, és ezzel magasan túlszárnyalta a sorozat előző darabjának másfélmilliós előrendelési rekordját.

Már régóta tudható, hogy a varázslótanonc utolsó kalandjában több szereplő meghal, és a hírzárlat olyan szigorú, hogy a nyomdászoknak sötétben kell dolgozniuk, nehogy bele tudjanak lesni a szövegbe. A Bloomsbury amúgy tízmillió fontot költött a kötet megjelenése kapcsán biztonsági intézkedésekre.

A meseregény-sorozatot 66 nyelvre fordították le – köztük ógörögre – és világszerte 325 millió példányban keltek el. A legsikeresebb az első kötet volt, amelyből 107 millió darab fogyott. A J. K. Rowling regénysorozata nyomán készült öt film világszerte több mint 3,5 milliárd dolláros bevételt hozott. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS