2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Klónozzák a veszélyeztetett teknősöket Malajziában

2007. július 12. 19:36, utolsó frissítés: 19:36

Klónozással próbálja megmenteni a kipusztulás szélén álló kérgesteknősöket (Dermochelys coriacea) a malajziai kormány. A klónozási programra 9 millió dollárt (mintegy 1,6 milliárd forintot) költenek.

Helyi és külföldi tudósok bevonásával vesznek részt a malajziai mezőgazdasági és állatgyógyászati szakemberek az öt évre tervezett programban - olvasható a New Straits Times angol nyelvű napilap csütörtöki számában.

Junaidi Che Ayub malajziai halászati miniszter szerint a klónozási eljárást először az ország észak-keleti részén található Terengganu államban, zöldteknősökön kísérletezik ki. A módszer tökéletesítése után kezdhetik meg a kérgesteknősök szaporítását, amelyek a teknősök rendjében egy bonyolultabb fajt képviselnek - tette hozzá Junaidi.

Terengganu államban a Rantau Abang nevű tengerparti szakaszon található a kérgesteknősök hét költőhelyének egyike. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a hatvanas évek óta ezeknek a különleges állatoknak a száma 99 százalékkal csökkent a környezetszennyezés és az emberi tevékenység hatására.

A kérgesteknős a ma élő teknősök között a legnagyobb. Közel 2 méter hosszú, és 500–600 kilogramm súlyú. Hátpáncélja teljesen elcsontosodott, mellső végtagjai kétszer hosszabbak, mint a hátulsók. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS