2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Örökre leveszik a parókát az angol bírók

2007. július 12. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

Eltűnik a bodorított lószőr paróka a polgári és családjogi ügyekben eljáró bírók fejéről Angliában és Walesben - jelentette be Lord Phillips of Worth Matravers, a bírói kar feje csütörtökön.

A vendéghaj csak a büntető eljárásokban marad meg. A munkaruhareform a talárra is kiterjed: egy marad az ötből, amelyek közül a bírók ügytől és évszaktól függően keresték ki a megfelelőt. Az intézkedésekkel évi 300 ezer fontot (108 millió forint) spórol az igazságügy-minisztérium.

A paróka a 17. században jött divatba Angliában. Az igazságszolgáltatás embereinek megkülönböztető jeleként 1685-ben intézményesítették. Különböző alkalmakra szabva lehet hosszabb vagy rövidebb, ára 1000-2500 font (360-900 ezer forint) között mozog.

A brit közvéleményben már régóta erősödött az érzés, hogy a vendéghajviselet elavult. Egy felmérés szerint a lakosság 60 százaléka tartja üdvösnek a taláros testület öltözködésének korszerűsítését. A bírák és az ügyvédek 70 százaléka azonban ragaszkodik a parókához, mert úgy vélik, hogy méltóságot kölcsönöz és erősíti a törvények iránti tiszteletet.

"Soha nem lesz teljes egyetértés, de a nagy többség támogatja a változásokat" - mondta Lord Phillips a 2008. január elsején hatályba lépő reformról. A kompromisszumos megoldás azért is előnyös lehet, mert a polgári és családjogi ügyek tárgyalásain számos külföldi megfordul és általában ők is ódivatúnak tartják a viseletet. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS