2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teljesen ép mamutbébit találtak Szibériában

2007. július 11. 16:00, utolsó frissítés: 16:00

Szenzációs leletre bukkantak a régészek Szibériában, a Jamal félszigeten egy megfagyott, de teljesen ép mamutbébi került elő - tudósított a BBC online.

Szakértők szerint a fiatal borjú hat hónapos korában, kereken tízezer évvel ezelőtt pusztulhatott el. Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálja a mamutot, amelyet szőr borít, 130 centiméter magas, 50 kilogramm súlyú és a testén gyakorlatilag nincs sérülés, csak a farok egy része törött le. Ép a koponyája, sőt, még a szemei is megmaradtak.

Alekszej Tyihonov, az Orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének igazgató-helyettese szerint ez a lelet "a legértékesebb felfedezések közé tartozik".

A tudósokat most főleg az érdekli, hogy van-e a mamutban használható DNS-minta. Akkor ugyanis két éven belül képesek lennének újra tenyészteni, legalábbis ezt állították még évekkel ezelőtt a genetikusok. Az egyik megoldás az, hogy egy mamut sejtjének magját összeolvasztják legközelebbi rokonának, az elefántnak a sejtjével és klónoznak egy állatot, a második lehetőség, hogy mamut spermát injekcióznak egy elefánt petesejtjébe.

A mamutok először öt millió éve bukkantak fel, és négy kontinensen is elszaporodtak. Nem tudni, mi volt kihalásuk pontos oka, a klímaváltozást és a vadászatot egyaránt lehetségesnek tartják a szakértők. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS