2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rádióhullámokkal őrzött gyerekek

2007. július 11. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

A britek körében úgy fogy a gyermekekre aggatható jeladó, mint a cukor, miután a közelmúltban Portugáliában és Nigériában történt gyermekrablási esetek alaposan felborzolták a szülők kedélyét. De vajon helyes-e bedrótozni a gyereket?

A nagy áruházakban árukra rögzített apró jeladó mintájára, amely riasztja az őrséget, ha valaki fizetés nélkül szeretne meglépni, működik a brit piacon tavaly év végén megjelent szerkezet is, amely jelzi az aggódó szülőknek, ha csemetéjük túl messzire csavargott. A kütyü kitűző, karperec vagy a ruhába bevarrható formában kapható: ha a gyermek kilép a jelfogó hatóköréből, a készülék azonnal riadót fúj.

A találmány, amely a rádiófrekvenciás azonosítás elvén működik, 40 fontba kerül, a hozzá tartozó jelfogó pedig 300 fontért kapható a Connect Software cég forgalmazásában.

"Meg sem fordult a fejünkben, hogy széleskörűen terjesszük, de a portugál eset után honlapunkat elárasztották a megrendelések" - nyilatkozta a vállalkozás egyik illetékese.

Míg áprilisban alig háromezer megrendelést kaptak a gyermekpásztorra, májusban már közel 17 ezer, júniusban pedig csaknem 25 ezer vásárlójuk volt - írta a BBC internetes szolgálata keddi jelentésében.

"Nem állítjuk, hogy a készülékünk a szülői gondoskodás alternatívája, de ha az emberek egy biztonsági rendszert akarnak, hát íme" - magyarázta az illetékes.

A szerkezetnek egyébként már egy kisebb mobiltelefon-nagyságú "személyi kísérő" változata is létezik, amely akkor is jelzi a gyerek hollétét, ha az elhagyja a házat. Műholdas kapcsolattal számítógépen vagy mobilon követhető a gyerek. Franciaországban is kapható a jeladó, és egyre népszerűbb megoldásnak számít.

A technikai felügyeletnek komoly ellenzőtábora is van: egyes orvosszakértők szerint az effajta védelem félelmet és gyanakvást ültet a kicsikbe, a kamaszok egyenesen megfigyelt "bűnözőnek" érezhetik magukat, s lerombolja a bizalmi kapcsolatot köztük és szüleik között.

"Helyesebb megtanítani a gyerekeket arra, hogy viselkedjenek veszély esetén, például kiabáljanak és rohanjanak boltok vagy emberek felé" - tanácsolta egy pszichológus, aki szerint félő, hogy a szülők túlságosan is a technikára bízzák majd a gyermekeik felügyeletét.

"Megértem, hogy a szülők aggódnak, de ez benne van a pakliban" - mondta egy másik orvos. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS