2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titanic-kiállítás Budapesten: korabeli parfümöket lehet szagolni

2007. július 10. 15:07, utolsó frissítés: 16:24

Eredeti leletek - igaz történetek címmel, Közép-Európában elsőként Budapesten mutatják be a Titanic óceánjárón talált tárgyakból álló kiállítást. A gyűjtemény darabjai augusztus 21-től folyamatosan érkeznek a magyar fővárosba, az anyag szeptember 2-tól látható a Millenárison.

"Minden tárgy valakié volt, valakiről szól. Ez a lényege a kiállításnak, hogy igazán közel tudjuk hozni az emberekhez" - mondta Tóth Gabriella, a kiállítás projektfelelőse.

Az elsüllyeszthetetlennek tartott Titanic, korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója első útján, 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt, 1517 ember halálát okozva. A hajóroncs pontos helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója, majd több éves kitartó munkával hozták fel a csaknem 4 ezer méter mélyen nyugvó Titanicról a tárgyakat.

Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő tárgyakból kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a tragédia emlékeit. A csaknem 300 tárgyat felvonultató tárlatot 1991 óta 18 országban mutatták be, összesen 16 millióan voltak kíváncsiak a leletekre. Közép-Európában elsőként Magyarországon mutatják be az anyagot, a Show Time Budapest és az RTL Klub szervezésében.

Tóth Gabriella közölte, hogy a budapesti kiállítás építése augusztus 12-e körül kezdődik, a tárgyak pedig augusztus 21-től folyamatosan érkeznek a németországi Kielből. Minden látogatónak átnyújtják majd a Titanicot egykor üzemeltető társaság, a White Star Line beszállókártyáját, amelyen az óceánjáró egy-egy utasának a neve és története szerepel. Minden tárgyhoz egy-egy történet tartozik, amelyet magyar és angol nyelven tüntetnek fel az úgynevezett sztoripaneleken, ettől válik személyessé a kiállítás.

"Megtudhatják, hogy ki volt, miért szállt hajóra, mi célból utazott Amerikába, s mi lett a sorsa. A legvégén pedig az emlékezés falán mindenki megtalálhatja +utasának+, a beszállókártyán szereplő személynek a nevét" - közölte a projektfelelős. Tájékoztatása szerint a tárlatlátogatás a "tervezőszobában" kezdődik, ahol korabeli képek "mesélik el", hogyan tervezték az óceánjárót, s bemutatják a hajóépítés minden fázisát egészen a Titanic vízrebocsátásáig. Lesz egy makett is, amelynek révén a látogatók megismerhetik, hogyan nézett ki a luxushajó.

A következő kiállítási rész az "indulási galéria", ahol az utasok személyes tárgyait, a hajóládákat, postászsákokat és egyéb leleteket mutatják be.

A november 26-ig megtekinthető tárlat anyagában szerepel rekonstruált luxuskabin, és bemutatják a harmadosztályon utazók "kényelmét" is. A látogatók megnézhetik a hajóhidat, s megtapinthatnak egy valódi jéghegyet, amely azt érzékelteti, milyen hideg lehetett az Atlanti-óceán vize 1912. április 14-ének végzetes éjszakáján. A projektfelelős érdekességként emelte ki a parfümös fiolákat. Mint elmondta, a hajón annak idején egy parfümgyáros is utazott, aki az Egyesült Államokba magával vitte 64-féle illatból álló kollekcióját, piacot keresve termékeinek az amerikai kontinensen.

"Ő megmenekült, a parfümös fiolákat tartalmazó táskáját viszont elnyelték a hullámok. A 64 üvegcséből 62-t a felszínre hoztak. Ezek máig megőrizték illatukat, megszagolhatóak, így a tárlat valamelyes interaktív is" - mondta Tóth Gabriella. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS