2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meztelenül a bikákért

2007. július 05. 22:21, utolsó frissítés: 22:21

Több száz meztelen állatvédő követelte a hagyományos bikafuttatás betiltását a látványosság helyszínén, az észak-spanyolországi Pamplonában - jelentette a dpa német hírügynökség.

A félig vagy teljesen pucér demonstrálók a többi között "a bikaviadal tortúra, nem kultúra" és a "bika: igen, bikaviadal: nem" feliratú transzparensekkel vonultak fel. Az Emberek az Etikus Állattartásért (PETA) nevű nemzetközi állatvédő szervezet felhívására számos országból sereglettek össze tüntetők Pamplonában.

A bikafuttatást idén is megtartják; szombattól egy héten keresztül minden reggel hat bikát eresztenek el az óvárosban. A szűk, kövezett sikátorokban naponta százak futnak az állatok elől egészen az arénáig, ahol este nagy viadalt rendeznek és a torreádorok mind a hat bikát leölik. 1924 óta tizennégyen vesztették életüket a hajszában, és minden évben több százan sebesülnek meg.

A Szent Fermin tiszteletére rendezett bikafuttatást Ernest Hemingway amerikai író első regénye, az 1926-ban megjelent Fiesta, a nap is felkel című munkája tette nemzetközileg ismertté. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS