2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meggátolható a stressz miatt elhízás?

2007. július 05. 22:18, utolsó frissítés: 22:18

A krónikus stressz és az elhízás között egyenes arányú az összefüggés, állítják amerikai kutatók egérkísérletek alapján.

Az emberi szervezetben a stressz hatására termelődő zsírsejtek egyik receptorára (NPY) hatva elő lehet segíteni a zsírsejtek növekedését és osztódását. A receptor blokkolása révén viszont megállítható a sejtek növekedése, sőt, a sejtek el is pusztíthatók. Jelenleg még csak mérsékelni lehet a stressz által okozott károkozást - olvasható a Garvan Institute of Medical Research kutatóintézet honlapján közzétett tanulmányban.

A szakértők évtizedek óta tudják, hogy a NPY szerepet játszik több olyan kóros elváltozásban (például a megbetegedésre való fokozott hajlam kialakulásában), ami a krónikus stresszhez köthető. A kutatók most azt is kiderítették, mi az összefüggés a krónikus stressz és az elhízás között.

Herbert Herzog és munkatársai vizsgálataik során azt bizonyították, hogy az állandó stressz alatt tartott egerek - magas kalóriatartalmú táplálékbevitel esetén - kétszer annyit híztak, mint a normális, átlagos körülmények között tartott egerek.

A zsírsejtek receptorának szelektív gátlása vagy eltávolítása után a stresszhatás mellett még a magas kalóriatartalmú étellel etetett egerek sem híztak el. A kóros elhízással összefüggő elváltozások (magas vérnyomás, csökkent cukor-tolerancia, a máj elzsírosodása) is jelentős mértékben csökkentek.

A kóros túlsúly kialakulása ellen a gyógyszeripar eddig főként étvágycsökkentők kifejlesztésével próbálkozott. A kutatók reményei szerint hamarosan olyan új gyógyszerek kifejlesztésére is sor kerülhet, amelyek szelektíven gátolják a zsírsejtek Y2 receptorát, és így megakadályozzák a kóros állapotok kialakulását, olvasható az amerikai egyetemi honlapon. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS