2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szocsi lesz a 2014-es téli olimpia házigazdája

2007. július 05. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119., guatemalai ülésszakán eldőlt, hogy Szocsi adhat otthont a 22. téli játékoknak 2014-ben. Az orosz város az ausztriai Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang előtt nyert a szavazáson. Szocsi első ízben rendezhet téli ötkarikás játékokat.

A voksolás során először Salzburg esett ki, majd a "döntőben" Pjongcsang mindössze négy vokssal, 47-51-es szavazati aránnyal maradt alul a Fekete-tenger partján, a Kaukázus lábainál fekvő orosz várossal szemben.

Az eredmény kihirdetését követően Szocsi és a NOB képviselői aláírták a 2014-es téli olimpia megrendezéséről szóló szerződést, amely rögzíti a feleknek a játékok megszervezésével kapcsolatos jogait és kötelezettségeit.

A 2014-es téli olimpia rendezési jogának elnyerése nagy jelentőséggel bír a Szovjetunió széthullását kísérő hanyatlásból most erőteljes gazdasági növekedéssel kilábaló Oroszország számára. Alekszandr Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes Guatemalavárosban máris úgy nyilatkozott, hogy a rendezési jog odaítélése az "új Oroszország" nemzetközi elismerését jelenti. Szocsiban a helyi idő szerint csütörtök hajnali fél négykor közzétett döntést tűzijátékkal, önfeledten ünnepelte a korai időpont ellenére a városközpontban szép számban összegyűlt tömeg. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS