2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elolvadt Siva fallosza

2007. július 03. 17:54, utolsó frissítés: 2007. július 04. 17:21

Több mint kétszáz éve minden nyáron hinduk tömegei zarándokolnak fel 4115 méter magasra a kasmíri hegyek közé, hogy az Amarnath nevű gleccserbarlangban megcsodáljanak egy hímvesszőre emlékezető, hatalmas jégoszlopot, amely hitük szerint Sivát, a rombolás és a megújulás istenét testesíti meg.

A szent képződmény gyakran változtatta nagyságát; volt, amikor 3,5 méterre nőtt, hogy a következő évre 1,5 méteresre zsugorodjon. Most azonban a zarándokok már csak hűlt helyét találták; szakértők szerint a globális felmelegedés okozta a jégoszlop elolvadását.

Ennek ellenére idén is legalább 400 ezer hívőt várnak a barlanghoz. Az első - 12 ezres - csoport már el is indult a 16 kilométeres útra a szent helyhez legközelebb eső falucskától. A zarándokokat indiai kormánycsapatok védik, mert a muzulmán felkelők korábban is már többször támadtak a hindu menetre.

A szent jégoszlop egyébként politikai botránykő is volt egyben: a lázadók gyakran vádolták az indiai vezetést, hogy a szent helyre való hivatkozással támasztják alá területi igényüket.

A muzulmán Pakisztán és a hindu India határvidékén fekvő Kasmírban 1989 óta tart az iszlám szeparatisták felkelése, amelynek célja, hogy a tartomány egészét Pakisztánhoz csatolják. Hivatalos adatok szerint 42 ezren haltak meg a háborúskodásban, emberi jogi szervezetek azonban 60 ezerre teszik az áldozatok számát. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS