2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövérebbek lesznek a tavaszi csillagjegyben születettek

2007. július 03. 16:12, utolsó frissítés: 16:28

A születés ideje és a szülő nő életkora is befolyásolhatja a gyermek elhízását - állapították meg japán és amerikai kutatók külön vizsgálataikban.

Vidéken élő - 6 és 15 év közötti - japán gyerekek vizsgálata, adataik elemzése során a kutatók úgy találták, hogy a tavaszi hónapokban született gyerekek iskolás korukra súlyosabbak (nagyobb testtömegűek) és magasabbak lettek, mint a télen világra jött kortársaik - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

A részleteket egyes hónapok szerint tovább elemezve az is kiderült, hogy a május és március között születetteknél fokozatosan csökken a testmagasság és a testtömeg értéke. Az elhízás mértékét a csillagjegy azonban értelemszerűen nem befolyásolja.

A születés ideje, a szülőktől örökölt (genetikai) adottságok mellett még annak is jelentős szerepe lehet, hogy az anya milyen életkorában fogan, majd születik meg a gyerek, derül ki amerikai vizsgálatokból.

Tinédzserkorú édesanyák és gyerekük testtömeg-indexének alakulását vizsgálták az Egyesült Államokban 2001 és 2005 között. Az anyák súlyát a várandósságot megelőző időszaktól a szülést követő 3 éven át, a gyerekekét pedig 2 éves koruk után követték figyelemmel az amerikai kutatók.

Megállapították, hogy a túlsúlyos anyák aránya 25-ről 33 százalékra nőtt a szülés utáni 2.-3. évre, az elhízottak száma pedig megduplázódott (15-ről 36 százalékra emelkedett).

A gyerekeknél úgy találták, hogy a kétévesek több mint tizedét (12
százalékukat) a túlsúlyos kategóriába lehetett sorolni, 5 százaléknál pedig már fennállt a túlsúly kialakulásának veszélye, és ez a rizikó az idő előrehaladtával egyre romlott. Az óvódás kort (3 év) elérve a gyerekek mintegy ötöde (18%) volt túlsúlyos, és ugyanilyen arányban állt fenn ennek rizikója.

A vizsgált tini korú anyák és gyerekük esete azt igazolja a tudomány számára, hogy elhízásuk mértéke összefüggést mutat.

A szakemberek azonban minden vizsgálati eredmény ismertetése mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás minden esetben lényegi hatással lehet a testtömeg alakulására. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS