2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lyukas zokni a divat Tokióban

2007. július 03. 15:50, utolsó frissítés: 16:14

Lyukas zokni kapható a tokiói szupermarketekben: az új termék elsősorban üzletemberek és sorkatonák körében népszerű.

A lyukas zokni korántsem selejtes termék, hanem divatcikk, amelyet a kormány hozott divatba energiatakarékossági célból. A hatóságok immár harmadik nyáron rendelték el, hogy az állami intézményekben és vállalatoknál 28 fokra állítsák be a légkondicionáló berendezéseket, és erre szólítják fel a nem állami cégeket is.

A kormány által előírt nyakkendőmentes, laza viselet, amely jelentős mértékben megváltoztatta az állami hivatalnokok és üzletemberek külsejét, most a zoknit is elérte.

A széleken akkurátusan eldolgozott lyukak a talp felső felén találhatók. A boltosok szerint a vevők dicsérik az új terméket, mondván, hogy "jól szellőzik" és általában kellemes viselet.

A nyakkendőmentes kormánykampány első évében, 2005-ben a japánok annyira nekivetkőztek az energiamegtakarításnak, hogy végül 240 ezer lakás egyhavi energiaszükségletét sikerült megspórolniuk a nyáron a visszafogottabb légkondicionálással: állami hivatalokban és a vállalatoknál a nyakkendő-mentesítés és ingnyak-kigombolás 70 millió kilowattóra megtakarítást eredményezett. Az intézkedés nem keltett osztatlan sikert azonban a nyakkendő-árusok körében.(mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS