2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megelőzték Bill Gates-t: mexikói lett a világ leggazdagabbja

2007. július 03. 15:24, utolsó frissítés: 16:20

Carlos Slim mexikói mágnásnak nyolcmilliárd dollárral nagyobb már a vagyona, mint Bill Gates-nek, a Microsoft alapítójának, aki tizenhárom éve vezet a világ leggazdagabbjainak listáján.

Slim egy libanoni emigráns család gyermeke, birodalmához a Volaris légitársaság, a Cigatam dohányvállalat, a MixUp zeneforgalmazó, és a Prodigy nevű internetszolgáltató tartozik. De vagyona az America Movil telefonszolgáltató révén nőtt meg, a Sentido Común mexikói lap szerint 67, 8 milliárd dollárja van. Ez az összeg Mexikó GDP-jének a nyolc százalékának felel meg.

Áprilisban a Forbes magazin listáján még Gates vezetett, utána Warren Buffet következett és Slim csak a harmadik helyet foglalta el, de már akkor gyanús volt, hogy a mexikói hamarosan megelőzi két versenytársát.

A leggazdagabbak sorrendje egyébként azon múlik, hogy a részvénycsomagok árfolyama hogyan változik. Slimnek 19 milliárddal nőtt a vagyona 2006-ban, ami a legnagyobb tavalyi évi növekedést jelenti. Ez leginkább a Movil America részvényeinek megerősődésével magyarázható, a cég ugyanis 27 százalékkal növekedett tavaly.

A mexikói mágnás stratégiája, hogy csődközelbe jutott vállalatokat vásárol meg és futtat fel. (index, guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS