2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drogos világpiac: hol a legdrágább és hol a legolcsóbb a kokain?

2007. június 29. 17:01, utolsó frissítés: 17:14

A kokain feketepiaci ára nagyon változó: Új-Zélandon például a kolumbiai ár több mint 350-szörösét kell kifizetni egy gramm kábítószerért. Nem meglepetés, hogy a kokain Kolumbiában, az illegális tudatmódosító szer legnagyobb termelőhelyén a legolcsóbb. Itt egy gramm alig két dollár, vagyis olcsóbb, mint egy BicMac szendvics – derül ki a The Economist híradásából.

Ahogy a dél- és középamerikai fő koka-termelőhelyektől távolodunk, és amennyire egy-egy ország vagy vidék izoláltabb a többinél, úgy emelkedik a kábítószer ára, mivel egyre többe kerül az adott államba becsempészni. A Dél-Amerikától több tízezer kilométernyire fekvő szigetországban, Új-Zélandon egy grammért már csinos kis summát, 714,30 dollárt kell kifizetni.

De azért vannak furcsaságok az árszintek körül. Noha a japán dílerek az izraeli, németországi és a brit kiskereskedelmi ár többszöröséért kínálják a kokaint, a nagy tételben csempészett kábítószer ára a négy államban hasonló: 46,40 dollár körül mozog – írja a brit gazdasági magazin.Kanadában a nagybani ár 50 százalékkal magasabb, mint az USA-ban, azonban a dílereknél 40 százalékkal olcsóbban lehet egy gramm kokaint kapni, mint az Egyesült Államokban. A magyarázat az lehet, hogy a rendőrség egyik országban fanatikusabban lép fel a drogcsempészet ellen, vagy kevésbé éles a verseny a csempészhálózatok között. (the economist)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS